Jdi na obsah Jdi na menu

Rodáci

Rodiště spisovatelky Marie Frank-ové, roz. Illner-ové (*7.3.1930 v č.p. 4, + 26.4.2006 v Mnichově), která byla za zásluhy o šumavskou vlastivědu a sbližování lidí z obou stran hranice jmenována roku 1991 čestnou občankou Kašperských Hor, roku 1994 získala Spolkový kříž za zásluhy.

 

Vojáci

Nad sousední vesnicí Tuškovem se dochovalo 6 objektů lehkého opevnění, tzv. řopíků, které byly postaveny v roce 1937. Při hranici lesa východně nad Opolencem lze nalést zbytky tří  zahloubených lehkých bunkrů (zastřešených zákopů). Dva z nich jsou také pravděpodobně z poloviny 20. století a ještě v 80. letech byl jeden z nich stále zastřešen. Třetí z nich je z 80. let a patřil k vojenskému stanovišti umístěném v sedle na křižovatce lesních cest na Dolní Dvorce a Tuškov. Stanoviště obsahovalo především několik stání pro těžkou techniku (nejspíš pro transportéry) a dva betonové bunkry. V létě před listopadem 1989 se nad vesnicí právě směrem k tomuto stanovišti objevily na krátkou dobu cedule zakazující vstup do vojenského pásma. Holt né nadarmo se strategicky umístěný kopec nad vesnicí německy nazýval Wart (tj. Stráž; dnes Borovina). V této souvislosti není bez zajímavosti, že i některé další kopce lemující v této části Šumavy řeku Otavu dodnes jméno Stráž nesou (např. Nuzerovská stráž, Volšovská stráž).

 

Název vesnice

Podle Marie Frank vzniklo jméno vesnice Opolenec pravděpodobně  z krátké formy jména Albrecht, tj. Opel, stejně jako Bohdašice od Bohdana, Hartmanice od Hartmana či Štepanice od Štěpána. Jinou možnost výkladu navrhuje Profous, český badatel, který odvozuje název Opolence od slova opolený (ohořelý) dvorec.

 

Památky

V obci stojí malebná skupina poměrně zachovalých šumavských chalup a dvě kapličky. Ty jsou nově zapsány v seznamu kulturních památek České republiky.

17_velikonoce-2007.jpg19_velikonoce-2007.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Konrad Heczko - Opolenec na Facebooku

13. 9. 2010 19:54

Zdravím a pozdravuji všechny fanoušky Opolence, jste-li fandové do sociálních sítí, přidejte se do skupiny Opolenec (Oppelitz) na Facebooku :-)